Permakultúrna záhrada Rozmarýnek

07.07.2011 10:13

Boli sme navštíviť Permakultúrnu záhradu v Rozmarýnku. Záhrada sa skladá z 39 prvkov:

1. Budova Rozmarýnku: slúži na výučbu a ako letný tábor pre študentov
2. Dlaždená terasa: nachádza sa pred budovou Rozmarýnku a môže sa využívať ako oddychová zóna
3. Bylinková špirála: V Rozmarýnku máme dve bylinkové špirály. Prvá špirála sa nachádza pri budove Rozmarýnku, ale jej funkcia postupne zaniká z dôvodu zlého umiestenia. Druhá bylinková špirála sa nachádza pri ohradenej stavbe pre malé domáce zvieratá. Jej funkcia je veľmi dobrá z dôvodu, že sa nachádza na slnečnom mieste.
4. Pneumatikové jazierko: Svoj názov získalo preto lebo je vyrobené z jednej veľkej pneumatiky, ktorá je pokrytá fóliou. Slúži dekoračný prvok a ako zásobovacie jazierko na dažďovú vodu.
5. Divočina: Nachádza sa za budovou Rozmarýnku. Slúži ako úkryt pre zvieratá. Na divočinu by sa nemal dostať človek.
6. Drevený stojan s logom a miniatúrnou skalkou: Je umiestnený pri vstupe do Rozmarýnku.
7. Hlinené terasy s kvetinami a skalkou: Sú tam štyri skalky umiestnené paralélne za sebou v ktorých sa nachádzajú kvetiny a zelenina.
8. Spílený kmeň a konár: Obidva prvky sú umiestnené pred budovou Rozmarýnku a majú čisto dekoratívnu funkciu.
9. Dubový žľab: Slúži na odvod sivej vody z budovy Rozmarýnku a dažďovej vody zo strechy, pretože myšlienkou permakultúrnych záhrad je využiť všetku vodu na pozemku.
10. Krmítko pre vtáky: Využíva sa cez zimu na krmenie vtáctva na pozemku Rozmarýnku a okolia.
11. Jazierko zachytávajúce dažďovú vodu: Je to prvé jazierko v komplexe troch jazierok nasledujúcich za sebou. Využitie je na zachytávanie dažďovej vody a odvod sivej vody z budovy Rozmarýnku a následne keď pretečie vyleje sa koreňovej čističky.
12. Jazierko slúžiace ako koreňová čistička: Má podobnú funkciu ako čistička odpadových vôd pričom sa využíva porast rákosia na likvidovanie odpadovej vody pričom sa mení na úžitkovú vodu, ktorá sa dá využiť napr. na polievanie záhrady. Demonštruje čistiaci účinok vodných rastlín, ktoré umožňujú voľne žijúcim obojživelníkom žiť a rozmnožovať sa aj v mierne znečistenej vode .
13. Ílové jazierko: Pracovníci organizácie Lipka sa snažili vytvoriť jazierko bez použitia všetkých známych materiálov na výstavbu jazierka. Malo ho tvoriť iba 40cm dobre utlačeného ílu od ktorého je jeho názov odvodený, bohužial sa im to nepodarilo pretože od tepelnej rozťažnosti popukalo tak je celoročne vyschnuté. Iba na jar pri topení snehu je v ňom voda.
14. Drevené mostíky: Nachádzajú sa medzi jazierkami a slúžia pre návštevníkom na prechod medzi jazierkami.
15. Lúka: Má veľký význam na pozemku Rozmarýnku z dôvodu lebo mnoho živočíchov ju potrebuje.
16. Drenážny priekopy: Jedná sa o melioračné kanály vedúce po vrstevnici, ktorých brehy sú vysadzované. Ústi do nich erózne ryhy vyryté prirodzeným dažďom. Tie sú však ukryté pod vrstvou zeminy.
17. Herná plocha: Slúži na hry pre deti.
18. Kamenná skalka: Nachádza sa amfiteátrom plní okrasnú funkciu a tiež skrýš pre jašterice a hmyz.
19. Amfiteáter: Slúži na výučbu študentov v exteriéry a na posedenie.
20. Časť s vŕbami: Jej využitie je také že slúži ako tienidlo pri amfiteátri.
21. Sad: Nachádza sa pri plote je v ňom mnoho ovocných stromov.
22. Kompostovací záchod: Je prototyp netradičného záchodu, založený na aeróbnom rozklade fekálií, ktoré sú priebežne doplňované drevenou hmotou a po vyzretí využívaný ako kompost napr. k ovocným stromom. Základom konštrukcie je nepriepustná, dobre tepelne izolovaná plastová nádrž, v ktorej obsah zreje pri teplote až 70 °C. Kompostovacie WC zodpovedá hygienickým požiadavkám, v zahraničí je bežne využívané.
23. Altánok: Slúži ako letná klubovňa pre deti.
24. Studňa: Slúži na zalievanie záhonov na pozemku.
25. Záhon jahôd: Jeho využitie na ekologické pestovanie a následnú degustáciu ekologického produktu.
26. Záhony ´´ nemecké kopy,,: Využívajú teplo získané z rozkladných procesov pri hnití prútov, trávy, lístia, hnoja a pod., z ktorých je kopa vystavaná. Povrch je pokrytý zeminou a prípadne i mulčom. Na týchto záhonoch sa darí teplomilným druhom rastlín napr. jahodám, paradajkám, patizonu, uhorkám, dyniam atd.
27. Klúčové dierky: Využívajú prírodné ,,negeometrické´´ línie. Vytvárajú obrazec kľúčovej dierky, umožňujú ľahkú obsluhovateľnosť. Šetrí priestor – zmenšujú totiž veľkosť ciest.
28. Záhon ´´ slnečná pasca,, : Má oblúkový tvar obrátený proti juhu. Jeho steny tvoria kamene alebo napr. dlažbové kocky, ktoré cez deň akumulujú teplo a vyhrievajú záhon aj vo večerných hodinách. Severná strana môže byť chránená ,,vetrolamom´´ tvoreným topinamborom. Týmto spôsobom sa nám podarilo v našich podmienkach vypestovať melóny.
29. Kompost: Má praktický význam na pozemku Rozmarýnku na spracovanie všetkej zelenej hmoty z ktorej neskôr vznikne veľmi výživná hmota a navyše sa v ňom ukrývajú Užovky, ktoré sú veľmi dobrým predátorom na pozemku.
30. Skleník so zelenou strechou: Veľmi dobre sa v ňom darí teplomilným rastlinám a má navyše aj druhú funkciu a tá je tá, že cez zimu ohrieva zo svojou zadnou stranou hospodársku budovu pre drobnú hydinu. Zelené strechy sú na pozemku veľmi obľúbené. Tri zo stavieb sa honosí zelenými strechami, ktoré predvádzajú možnosť, v našich podmienkach netradičného, ozelenení ľudských sídlisk.
31. Ohradená stavba pre malé domáce zvieratá: Zdržujú sa v ňom dva druhy kačíc a to sú indický bežec a kačica mandarínska.
32. Výbeh pre kačice: Je samostatný výbeh pre kačice.
33. Výbeh pre sliepky: Je samostatný výbeh pre sliepky
34. Jazierko pre kačice: Slúži na pre kačice a znečistená voda sa odvádza do koreňovej čističky kde je prečistená.
35. Detské observatórium: Ľahká jednoposchodová drevená stavba, ktorá v prízemí má rôzne herné prvky – hojdačka, sieť, šmýkalka. Horné poschodie využívajú staršie deti ku svojim prírodovedným či meteorologickým pozorovaniam.
36. Pieskovisko: Využitie je pre malé deti.
37. Zelený plot: Oddeľuje ulicu od pozemku Rozmarýnku.
38. Záhony pre Základné školy: Slúžia na výučbu detí zo základných škôl o rastlinách.
39. Plot pre vinič: Využívajú pre ťahavé odrody viniča.
 

Vyhľadávanie