Penzión

16.07.2010 16:41

Dobrý deň. Náš projekt sa volá E.P.E. Je to skratka slov Ekológia, Permakultúra, Ekonomika. Náš penzión sa nachádza při Hrádku (neďaleko Ruprechtova). Túto lokalitu sme si vybrali kvoli tomu, že v blízkostisa nachádza vodná nádrž Opatovice, čo znamená jednoduchší prístup k úžitkovej vode. Okolo sa nahádzajú lesy, ktoré vytvárajú pocit súkromia. V týchto lesoch sa dá uskutečnit turistika, jazda na koni ale aj cyklistika, airsoft a paintball,, ku ktorému sa budú dať zapožičať zbrane. V okolí sa nachádzajú rozne prírodné a kultúrne pamiatky, ktoré sa dajú navštíví taj s naším sprievodcom.

Areál má rozlohu 2 ha. Nachádza sa tu penzión s 3 chatkami. Pre dobrodružné typy máme priestor na kempovanie. Pri kempovisku je ohnisku, kde si možu opekat alebo grilovat. Medzi chatkami a kempoviskom sa nachádzajú dva kompostovacie záchody. Oproti penziónu je detské ihrisko. Tu sa nachádza pieskovisko, mini futbalové ihrisko, preliezky a šmýkalky. Pri penzióne sa nachádza parkovisko aby naši zákazníci nameli problém s parkovaním.

Pri areály bude ovocný sad a permakultúrna záhrada. Uprostřed sadu bude jazero. Okolo neho budú lavičky, kde si budú mocť oddýchnuť ale aj kŕmiť kačky. Na tomto jazere sa bude dať cez zimu korčulovať. Na jeseň si zákazníci budú mocť odkulit ovocie, ktoré si sami oberú. V permakultúrnej záhrade bude aj zeleninový záhon o ktorú sa budú moct naši zákaznici starať. Bude tu altánek okolo ktorého budú nasadené kvety. Tie budú spríjemňovať relax. Časť záhrady bude aj takzvaná divočína, ktorá možu maldý návštevníci objavovať a skúmať. Uprostřed sadu bude kompostovisko, ktoré bude slúžiť na vytvorenie kompostu na hnojenie záhrady.

 

Penzión bude stáť na 12 betónových pilieroch, na ktorých budú položené a pripevnené drevené trámy. Na tom sa začnú stavať obvodové múry. Pol metra tohto múru budú pálené tehly, a zvyšných 5,5 metrov budú nepálené tehly. Túto kombináciu sme si zvolili z toho dôvodu, že penzión bude stáť na vlhkom mieste s vysokou hladinou podzemnej vody. Keďže nepálené tehly by sa pri nadmernej vlhkosti rozpadli, tak sme na základ dali pálené tehly a až potom sme dali nepálené tehly. Strecha bude s drevených trámov, na ktorých budú škridly.

Dom bude z vonkajšej strany zateplený balíkmi slamy. Z vnútornej strany bude technické konope. Podkrovie a podlaha bude zateplené celulózou.

Vykurovať sa bude biomasou a krbom. Krb sa bude využívať v zimnom období, keď biomasa nebude schopná vykúriť penzión. Krb bude umiestnení uprostred penziónu. Z krbu budú viesť rúrky, ktoré budú vykurovať teplým vzduchom celým penzión.

Voda sa bude ohrievať pomocou vákuových slnečných kolektorov, ktoré budú umiestnené na streche. Dažďová voda bude používať na splachovanie WC.

Vetrať sa bude pomocou rekuperácie. Výmenník bude umiestený v podkroví.

Vnútorné steny budú postavené s ekopanelov. Základ podlahy bude betón, na ňom bude celulóza ako izolácia. Nad izoláciou bude umiestnená drevotrieska a na nej pripevnené marmoleum.

Okná budú riešené trojsklamy, pre menší únik tepla z priestorov. Vchodové dvere budú viesť do predsiene. Odtiaľ budú ďalšie dvere, ktoré budú viesť do jedálne a na recepciu.

Na poschodí bude:

  • jedna 5 lôžková izba
  • jedna 4 lôžková izba
  • dve 2 lôžkové izby
  • spoločenská miestnosť

Každá izba bude mať vlastnú kúpeľňu a WC.

Na prízemí bude recepcia, kaviareň, jedáleň, kuchyňa, sklad, WC, sprchy, práčovňa.

Celý penzión bude smerom na juh, kvôli slnečným kolektorom a presvetleniu miestností. K penziónu bude pristavaná terasa. Oproti areálu sa bude nachádzať detské ihrisko. Parkovisko sa bude nachádzať pri  chatkách. Kemp sa bude nachádzať medzi chatkami a penziónom a v jeho blízkosti budú kompostovacie záchody slúžiace pre zákazníkov kempu. Budú sa tu nachádzať listnaté a ihličnaté stromy pre pocit súkromia, sad v ktorom budú ovocné stromy a v strede bude jazierko. Okolo jazierka budú lavičky.

V areály bude permakultúrna záhradka:

  1. časť v nej budú divo rastúce rastliny
  2. časť bude pravidelne upravovaná
  3. časť -  miesto kde sa bude vysádzať zelenina
  4. časť budú lavičky a altánok
  5. časť- minizoo: zajace, kozy, krava, pes, dva kone
  6. časť kompostovisko

 

 

 

Vyhľadávanie