Náš Ekodom

16.07.2010 15:40

Náš ekodom sa nachádza v okolí Ruprechtova. Celkový pozemok má 24 a. Tvar domu je obdĺžnikový. Z toho obývateľných je  5 a. Máme ešte velkú záhradu vo výmere 19 a. V záhradke pestujeme  Slúži ako rodinný dom na prenájom. Dom je určený pre 5 – 6  člennú rodinu. Máme 6 obytných izieb, ako sú napr: spálňa, detská izba , obývačka, spoločenská miestnosť a dve podkrovné izby. Dom je postavený z nepálených tehál. Steny sú zateplené balíkmi slamy, ktoré sú obdĺžnikového tvaru. Podlahu máme z drevotriesky, pod ňou je celulóza. Strechu máme tak isto zaizolovanú celulózou a na nej sú škridle. Zbierame aj dažďovú vodu, ktorá spadá do suda a vodu potom ďalej využívame na polievanie kvetov v našej záhradke. Z druhej strany spadá do malého jazierka, v ktorom je aj koreňová čistička. V tomto jazierku sa dajú aj chytať ryby. Na streche máme solárne vákuové kolektory, ktoré nám ohrievajú vodu na kúpanie. Kolektory sú otočené na juhozápad, kde svieti najviac slnko. V podkroví máme rekuperátor, ktorý slúži na výmenu vydýchaného vzduchu za čistý vzduch. Okná sú trojsklenné, aby zabraňovali prístupu zimy a úniku tepla. Musia byť veľké, aby boli priestory dostatočne osvetlené. Dom vykurujeme spaľovaním biomasy. Máme aj kompostovací záchod vedľa domčeku pri terase.

Okolo domu máme vybudovaný maličký park s lavičkami a jazierkom, v ktorom sú rybičky, hady a rôzne druhy hmyzu. Za domom máme menšie detské ihrisko s preliezkami, kde sa deti môžu dostatočne vyblázniť. Ponúkame aj možnosť stanovania, opekanie a grilovanie v altánku, jazdu na koni aj na poníkovi. Je možnosť aj jazda na bicykli a kolobežkách. V dome sa nachádza aj sauna pre dospelých aj deti. Pri záhradke máme krytý bazén so šmýkalkou s možnosťou výuky plávania.

 

A teraz niečo o rastlinnej výrobe. Neďaleko nášho pozemku máme menšie pole, na ktorom pestujeme väčšinou ovos, ďalej lucerku a aj pšenicu jarnú.  Zo získanej úrody potom kŕmime naše kone. Keďže viac plodín nebudeme potrebovať, rozhodli sme sa nepestovať viac.

 

Ďalej sme si pripravili reklamný letáčik, v ktorom informujeme verejnosť o našich službách. Sú tu všetky druhy aktivít, ktoré môžu zákazníci využiť. Samozrejme všetko je v cene ubytovania. V letáčiku nájdete aj telefonický kontakt a mailovú adresu.

Vyhľadávanie