Ekologické poľnohospodárstvo

07.07.2011 09:31

Čo je ekologické poľnohospodárstvo?
Ekologické poľnohospodárstvo sa dá jednoducho vyjadriť ako systém, ktorý rešpektuje životný cyklus prírodných systémov a snaží sa zásobovať Vás, spotrebiteľov, čerstvými, chutnými a pravými potravinami.


Zásady
Na dosiahnutie cieľov a zásad ekologického poľnohospodárstva boli vypracované všeobecné postupy, ktorých cieľom je minimalizovať ľudský zásah do prostredia a zabezpečiť, aby poľnohospodársky systém pracoval čo najprirodzenejšie.


Špecifické postupy ekologického poľnohospodárstva zahŕňajú:
• viacročné striedanie plodín ako predpoklad účinného využitia miestnych zdrojov,
• veľmi prísne limity pre používanie syntetických pesticídov a hnojív, antibiotík, prídavných látok do potravín a pomocných technologických látok a iných vstupov,
• absolútny zákaz používania geneticky modifikovaných organizmov,
• využívanie miestnych zdrojov, akými sú maštaľný hnoj alebo krmivo vyrobené na predmetnej farme,
• výber druhov rastlín a zvierat odolných voči chorobám, ktoré sa vedia prispôsobiť miestnym podmienkam,
• chov hospodárskych zvierat vo voľných plochách, plochách pre pohyb na čerstvom vzduchu a ich kŕmenie biokrmivom,
• používanie chovateľských postupov primeraných pre rôzne druhy hospodárskych zvierat.


Dodávateľský reťazec
Ekologické poľnohospodárstvo je súčasťou väčšieho dodávateľského reťazca, ktorý zahŕňa výrobu potravín, distribúciu, maloobchodný sektor a napokon i Vás. Každá časť toho reťazca je vytvorená tak, aby poskytovala výhody v celej škále oblastí popísaných ďalej na tejto stránke, vrátane:
• ochrany životného prostredia
• životných podmienok
• spotrebiteľskej istoty
• spoločnosti a hospodárstva


Takže zakaždým, keď si kúpite biojablko vo Vašom miestnom obchode alebo si z nápojového lístka vo vašej obľúbenej reštaurácii vyberiete víno vyrobené z biohrozna, môžete si byť istí, že boli vyrobené podľa prísnych pravidiel, ktorých cieľom je rešpektovanie životného prostredia a zvierat.

 

Pravidlá
Tieto pravidlá stanovuje v EÚ Nariadenie Rady (EHS) č. 2092/91 z 24. júna 1991 o ekologickej výrobe poľnohospodárskych výrobkov a príslušných označeniach poľnohospodárskych výrobkov a potravín.
Výsledkom podrobnej revízie súčasného nariadenia boli dva návrhy Európskej komisie z decembra 2005, ktoré zjednodušujú a zlepšujú pravidlá dovozu ekologických produktov na jednej strane a pravidlá ekologickej výroby a označovania na strane druhej. Nariadenie o dovoznom režime, Nariadenie Rady (ES) č. 1991/2006 z 21. decembra 2006, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie (EHS) č. 2092/91 o ekologickej výrobe poľnohospodárskych výrobkov a príslušných označeniach poľnohospodárskych výrobkov a potravín a platí od 1. januára 2007.
Druhé nariadenie, nové Nariadenie Rady (ES) č. 834/2007 z 28. júna 2007 o ekologickej výrobe a označovaní ekologických produktov, ktorým sa zrušuje nariadenie (EHS) č. 2092/91 definuje ekologickú výrobu, jej logo a systém označovania a vstúpi do platnosti 1. januára 2009.

 

Logo a označovanie
Aktuálne Európske nariadenie o ekologickom poľnohospodárstve definuje, ako sa musia pestovať rastliny a chovať hospodárske zvieratá, vyrábať potraviny a krmivá, aby bolo možné označiť ich pojmom ekologické. V súlade s týmto európskym nariadením sa vyžaduje, aby boli produkty označené logom EÚ pre ekologické poľnohospodárstvo. Je taktiež povinné na tomto označení uvádzať názov alebo kód C741 inšpekčných organizácií, ktoré vykonávajú inšpekcie a certifikáciu ekologických výrobcov.
Tento režim označovania bol vypracovaný preto, aby Vám a ostatným spotrebiteľom v členských štátoch EÚ zaručil, že produkty ktoré kupujete, sú ekologického pôvodu. Logo EÚ bolo vytvorené pre lepšie rozpoznávanie ekologických produktov medzi spotrebiteľmi a funguje podobne ako iné národné logá, ktoré môžete vidieť na produktoch vo Vašej krajine. Momentálne nie je povinné označovať týmto logom produkty vyrobené podľa nariadenia EÚ o ekologickom poľnohospodárstve, ale bude, keď nové nariadenie vstúpi do platnosti.

Fakty Štatistiky ukazujú, že veľa spotrebiteľov v EÚ, ako Vy, pri nákupe potravín a výbere jedál vyhľadáva produkty označené logami ekologického poľnohospodárstva.Štúdie odhadujú, že trh s ekologickým produktami narastá ročne o 10 - 15 %.

 

Na farme
Farma je miesto, kde sa začína ekologický proces a kde sú čerstvé, vysokokvalitné ekologické produkty, ktoré kupujete vo Vašom miestnom obchode, v reštaurácii alebo u farmárov, po prvýkrát uvedené do života.
Ekologické farmy sa nielenže spoliehajú na prírodu pri produkcii plodín a hospodárskych zvierat – ony sú súčasťou prírody. Ekologickí poľnohospodári pracujú najlepšie podľa svojich schopností, aby vyrobili potraviny z krajiny, ktorá ich obklopuje, za použitia systémov najbližšie možných tým, ktoré sa vyskytujú prirodzene.
Pracujú spôsobom uzatvoreného poľnohospodárskeho cyklu. Napríklad, zdravé pôdne prostredie, ktoré je výsledkom používania maštaľného hnoja a organickej hmoty ako činiteľov úrodnosti, minimalizuje pôdnu eróziu a stratu živín a vody. Okrem toho vstupy ako maštaľný hnoj a krmivo, by v zásade mali byť vyrábané na tej istej farme, kde sa použijú, alebo na susedných farmách.
Ekologickí poľnohospodári vytvárajú súlad medzi prírodou a človekom prostredníctvom postupov, ktoré sú intenzívne, ale majú menší účinok. Toto zahŕňa odstraňovanie buriny mechanicky namiesto používania herbicídov.

 

Rešpekt
Ekologickí poľnohospodári sú si vedomí, že zdravá pôda a rešpektovanie životného prostredia majú rozhodujúci význam pre život ľudí a zvierat Ekologickí poľnohospodári rešpektujú životné prostredie prostredníctvom:
• zodpovedného využívania energie a prírodných zdrojov,
• udržiavania biodiverzity,
• udržiavania regionálnej ekologickej rovnováhy,
• zvyšovania úrodnosti pôdy,
• udržiavania kvality vody.
Ekologickí poľnohospodári rešpektujú zvieratá prostredníctvom:
• podpory dobrého zdravotného stavu a životných podmienok zvierat,
• uspokojovania špecifických potrieb správania sa zvierat.

 


Postupy
Pri dosahovaní týchto cieľov sa ekologickí poľnohospodári spoliehajú na desaťročiami overené postupy, akými sú udržiavanie dobrého stavu hospodárskych zvierat poskytnutím pravidelného pohybu a prístupu na pastvu prostredníctvom systému voľných výbehov a na súčasné vedecké poznatky, akými sú monitorovanie hodnôt živín na zabezpečenie optimálnej úrodnosti plodín.
Postupy ekologického poľnohospodárstva sa môžu tiež považovať za kombináciu prísneho dodržiavania právnych požiadaviek stanovených pre používanie ekologického loga a označovania a inovácií podľa individuálnych podmienok každej farmy, založených na dodržiavaní zásad ekologického poľnohospodárstva. Napríklad nové európske nariadenie o ekologickom poľnohospodárstve hovorí že:
Pôdna úrodnosť a biologická aktivita pôdy sa zachováva a zvyšuje viacročnou rotáciou plodín, vrátane strukovín a iných plodín využívaných na zelené hnojenie a používaním maštaľného hnoja alebo organickej hmoty, oboch pokiaľ možno kompostovaných, pochádzajúcich z ekologickej výroby.
V rámci tejto právnej úpravy - a použitia svojich praktických vedomostí a zručností - si môže farmár vybrať jednu metódu, kombináciu niekoľkých alebo všetky metódy na dosiahnutie ekologickej zásady prirodzeného zvyšovania úrodnosti pôdy v závislosti od toho, ktorý prístup je najvhodnejší pre jeho alebo jej poľnohospodársky systém. Ale Vy, ako spotrebiteľ, si môžete byť istý, že akákoľvek metóda, ktorú si on alebo ona vyberie, je navrhnutá tak, aby bola prospešná pre prírodu.


Krmivo
Zásady ekologickej výroby sa taktiež uplatňujú pre krmivo konzumované hospodárskymi zvieratami v ekologickom chove. V súčasnosti nariadenie o ekologickom poľnohospodárstve stanovuje, že minimálne 85 % krmiva podávaného hospodárskym zvieratám v ekologickom chove musí byť vyrobených ekologicky. Od 1. januára 2008 budú musieť ekologickí poľnohospodári kŕmiť svoj dobytok mäsového a mliekového úžitkového typu 100 % biokrmivom.

 

Produkty
Konečným výsledkom týchto dôkladných postupov je výroba čerstvých a chutných potravín, akými sú:
• ovocie, ako jahody, jablká a pomaranče,
• zelenina, ako rajčiny, mrkva a brokolica,
• mlieko kravské, kozie, byvolie a iných zvierat,
• vajcia kuracie, prepeličie alebo inej hydiny,
• mäso jahňacie, hovädzie, kuracie a bravčové,
• obilie, ako ovos, ryža, pšenica a jačmeň.
Tieto sa môžu konzumovať v pôvodnom stave alebo po úprave.

 

Inšpekcie
Všetci európski ekologickí poľnohospodári podliehajú pravidelným inšpekciám priamo na farme – minimálne raz za rok – aby sa zistilo, či dodržiavajú právne požiadavky, aby mohli predávať svoje produkty ako ekologické a získať právo používať logo EÚ pre ekologické poľnohospodárstvo.

 

Rast
Ekologické produkty sú populárne nielen medzi spotrebiteľmi, ale pestoval ich aj veľký počet poľnohospodárov na rozsiahlych plochách v celej EÚ. Najnovšie čísla Eurostatu vydané Európskou komisiou ukazujú, že ekologicky obhospodarovaná plocha z celkovej poľnohospodársky využívanej plochy (PVP) EÚ tvorila v roku 2005 asi 4 %, keď bolo 25 členských štátov. Toto bol mierny nárast oproti roku 2003, keď to bolo 3,7 % z PVP. V roku 2005 bolo podľa Eurostatu 157 852 ekologických producentov, čo predstavuje výrazný nárast o 13,4 % oproti roku 2004.
Podľa štúdie Svet ekologického poľnohospodárstva 2007 (en) sa na ekologickú výrobu vo svete využíva takmer 31 miliónov hektárov, na minimálne 633 890 farmách reprezentujúcich asi 0,7 % celkovej poľnohospodárskej pôdy. Sedem z 10 svetových najväčších krajín, z hľadiska percenta celkovej poľnohospodárskej pôdy využívanej na ekologickú výrobu, možno nájsť v EÚ.


Biopotraviny
Keď ekologický produkt opúšťa bránu farmy, vo väčšine prípadov zostáva ešte niekoľko štádií, ktorými musí prejsť, než sa dostane na Váš stôl. A každé z týchto štádií zahŕňa rovnaký stupeň starostlivosti, profesionality a dodržania ekologických pravidiel, ako sa požaduje od ekologických poľnohospodárov, aby za zaistilo, že finálny produkt bude pravý a hodný Vašej spotreby.

 

Spracovatelia
Ekologickí spracovatelia a pri rozšírení trhovníci a distribútori potravín majú rovnakú účasť na cieľoch ekologických poľnohospodárov – na poskytovaní čerstvých a prirodzených potravín z procesov vytvorených na rešpektovanie prírody a jej systémov.
Dôležité zásady pre spracovanie ekologických produktov zahŕňajú:
• prísne obmedzenia pre používanie prídavných látok a pomocných technických látok,
• prísne obmedzenia chemických syntetických vstupov,
• zákaz používania geneticky modifikovaných organizmov (GMO).

 

Požiadavky
Rovnako ako poľnohospodári, aj spracovateľský sektor musí spĺňať určité požiadavky, aby produkty mohli používať logá a označovanie EÚ a rôznych členských štátov EÚ. Nové európske nariadenie o ekologickom poľnohospodárstve obsahuje toto:
• výroba produktov najmä zo zložiek poľnohospodárskeho pôvodu,
• používanie len tých neekologických poľnohospodárskych zložiek, ktoré boli schválené Komisiou alebo členskými štátmi EÚ,
• používanie len veľmi obmedzeného počtu prídavných látok a pomocných technologických látok, ktoré sú za určitých okolností schválené Komisiou,
• zákaz používania ochucovadiel a farbív,
• zaručenie, že ekologické a neekologické potravinové zložky sú počas celej doby skladované, manipulované a spracovávané oddelene.

 

Inšpekcie
Najdôležitejšou požiadavkou je, aby spracovatelia v ekologickom sektore EÚ boli predmetom inšpekcií aspoň raz za rok, aby sa zistilo, či sa dodržiavajú právne požiadavky, ako aj dodatočných prehliadok, ak je to nevyhnutné.

 

Sortiment
Zatiaľ čo ekologické poľnohospodárstvo sa pokúša udržať poľnohospodárstvo v spojení s jeho tradíciou a minimalizuje narúšanie prirodzeného usporiadania, ekologické spracovanie odráža nesčíselné množstvo chutí a kulinárskych zručností moderného spotrebiteľa.
A tak, spolu so škálou vysokokvalitného chutného ovocia, zeleniny, mäsa, moderné ekologické produkty môžu, a zahŕňajú:
• detskú výživu
• vína vyrobené z biohrozna
• pivo
• jogurty
• múčniky
• cestoviny
• chlieb a pečivo
• raňajkové cereálie
• sušienky
• studené jedlá
• ovocné šťavy
• konzervované ovocie a zeleninu
• hotové jedlá
• kávu
• čaj

V skutočnosti, pretože ekologickí farmári majú tendenciu vyberať druhy menej známych rastlín a hospodárskych zvierat s väčšou odolnosťou proti škodcom a chorobám a lepším prispôsobením sa miestnym a sezónnym podmienkam, disponuje sektor ekologického spracovania dokonca väčšou škálou produktov.

 

Biopotraviny z dovozu
Tak ako ktorýkoľvek iný, aj ekologický produkt, ktorý konzumujete, často pochádza z iného regiónu alebo krajiny než z Vašej a môže mať pôvod mimo EÚ. Hoci ekologickí poľnohospodári a sektor ekologického spracovania vo všeobecnosti uprednostňujú odbyt a predaj svojich produktov čo najbližšie k miestu ich výroby, klimatické a geografické podmienky znamenajú, že niektoré potraviny jednoducho nemôžu byť vyrobené v určitých regiónoch EÚ.

 

Dopyt
Záležitosť komplikuje ďalej fakt, že dopyt po ekologických produktoch v EÚ je momentálne vyšší ako ponuka. To znamená, že občania EÚ musia často nakupovať dovážané potraviny a nápoje, ak chcú nakupovať ekologické produkty.
Príklady typických ekologických produktov dovážaných do EÚ zahŕňajú:
• kávu z Brazílie,
• kivi z Nového Zélandu,
• ryžu z Thajska,
• banány z Kostariky,
• čaj z Indie.

 

Kontrola
Európske Nariadenie 2092/91 dáva záruku inšpekcie ekologických potravín a nápojov vyrobených a/alebo spracovaných nielen v rámci EÚ, ale aj tých ekologických produktov, ktoré majú pôvod mimo EÚ, v takzvaných tretích krajinách. Skutočne, niektoré tretie krajiny, konkrétne Argentína, Austrália, Kostarika, India, Izrael, Nový Zéland a Švajčiarsko, boli uznané, že majú rovnocenné pravidlá ekologickej výroby, takže ekologické produkty môžu byť voľne dovážané z týchto krajín.

Pre všetky ostaté tretie krajiny, môžu byť členskými štátmi schválení dovozcovia na dovoz určitých produktov. Títo musia dokázať, že tieto produkty spĺňajú identické alebo rovnocenné požiadavky ako ekologické produkty z Európskej únie a že boli podľa nich skontrolované. Tieto ekologické produkty musia predložiť certifikát o dovoz ktorý je kontrolovaný pri ich vstupe do EÚ.
Teda, keď kupujete ekologické produkty s pôvodom mimo EÚ, môžete si byť istí, že všetci prevádzkovatelia zúčastňujúci sa na výrobe, podliehali ekologickej inšpekcii.

V podstate, Nariadenie EÚ poskytuje spotrebiteľom spoločné územie. Keď kupujú ekologické produkty, môžu si byť istí, že všetci prevádzkovatelia dodržujú rovnaké pravidlá týkajúce sa geografického pôvodu ich biopotravín alebo nápojov.

 

Vývozy
Taktiež je dôležité poznamenať, že Európania vyrábajú niektoré zo svetovo najvyhľadávanejších lahôdok a stále viac a viac týchto produktov, ktoré sa predávajú do krajín mimo EÚ, je vyrobených ekologickým spôsobom z ekologických zložiek.
Medzinárodný obchod s ekologickými produktami nielenže umožňuje občanom EÚ prístup k chutným a lákavým produktom z krajín mimo EÚ, ale taktiež vytvára možnosti, aby vlastné ekologické produkty EÚ boli vychutnávané a uznávané občanmi tretích krajín.

 

Na trhu
Ekologická produkcia prináša väčšiu rozmanitosť druhov; od ovocia a zeleniny dodávaných priamo z farmy, po vína a syry zrejúce niekoľko rokov. Aj distribúcia ekologických produktov spotrebiteľom sa uskutočňuje rovnako rozmanitým množstvom spôsobov.

 

Distribučné kanály
Medzi typické distribučné kanály, prostredníctvom ktorých sa spotrebitelia ako Vy môžu stretnúť s ekologickými produktmi, patria:
• miestne a špecializované ekologické trhy,
• špecializované ekologické predajne vo vidieckych a mestských oblastiach,
• stánky na okraji cesty vo vidieckych oblastiach,
• predaj priamo z farmy, kde bola potravina vyrobená,
• donáška do domu alebo na zberné miesto prostredníctvom internetových objednávkových a donáškových služieb.

 

Supermarket
Všade v Európe sa supermarkety stávajú čoraz obľúbenejším zdrojom biopotravín a bionápojov, veľkosť a prepracovanosť ich biosortimentu sa zvyšuje. V supermarketoch pravidelne nachádzate zreteľne označené oddelenia vyhradené pre ekologické ovocie, zeleninu a mäso. A ak sa prizriete bližšie, spracované biopotraviny sú tiež uložené v regáloch a v chladiacich boxoch.

 

Reštaurácie a stravovanie
Sektor reštaurácií a stravovania v EÚ taktiež vo väčšej miere nakupuje ekologické produkty na doplnenie menu pre svojich zákazníkov. V skutočnosti za posledných pár rokov narástol počet novootvorených stravovacích zariadení, ktoré podávajú výlučne ekologické jedlo a zároveň sa niekoľko vysoko profilovaných spoločností tiež rozhodlo zaviesť ekologické stravovanie do svojich jedální.
Okrem toho nová generácia spotrebiteľov získava skúsenosti s biopotravinami a bionápojmi z prvej ruky, keďže čoraz viac európskych školských jedálni sa rozhodlo pravidelne ich poskytovať svojim žiakom. Tento trend nasledujú aj ostatné verejné a súkromné stravovacie prevádzky.

 

Istota
Cesty, ktorými sú biopotraviny doručované spotrebiteľom, zodpovedajú požiadavkám moderných spotrebiteľov. Kdekoľvek sa spotrebitelia rozhodnú kúpiť alebo jesť ich ekologické produkty, musia mať istotu že boli vyrobené podľa prísnych pravidiel EÚ. Bez dodržania týchto pravidiel ich nesmú výrobcovia a spracovatelia označovať pojmom ekologický alebo ekvivalentmi ako eko, alebo bio, alebo logom EÚ pre ekologické poľnohospodárstvo alebo inými logami pre ekologické poľnohospodárstvo používanými v členských štátoch.
Pravidlá obsiahnuté v Európskom nariadení o ekologickom poľnohospodárstve sa používajú nielen pre výrobu a spracovanie biopotravín, ale aj na ich označovanie a odbyt.

 

Označovanie
Rovnako ako bežné informácie o zložení a výžive obsiahnuté na všetkých výrobkoch, označovanie ekologických produktov pomáha spotrebiteľom zistiť rôzne údaje, vrátane mena posledného prevádzkovateľa, ktorý narábal s produktom, napr. výrobca, spracovateľ alebo malopredajca.
Taktiež obsahuje kód inšpekčnej organizácie z členského štátu EÚ, ktorá vykonávala inšpekciu výrobcu alebo spracovateľa produktu, pre zabezpečenie pravosti ekologického pôvodu

 

Správne alebo nesprávne
Keď zistíte o ekologickom poľnohospodárstve viac, môže sa bežne stať, že prídete do kontaktu s pochybnými alebo rozporuplnými informáciami. Možno budete čítať alebo počuť niektoré z nižšie uvedených vyjadrení a budete váhať, či sú faktom alebo fikciou. Čítajte ďalej a dozviete sa odpovede.  „Ekologické produkty nie sú rovnako kvalitné ako ostatné potraviny a nápoje.“

 

Nesprávne
Hoci farmári a ostatní účastníci ekologického dodávateľského reťazca používajú postupy odlišné od iných spôsobov výroby potravín, zameriavajú sa na výrobu potravín a nápojov najvyššej kvality s príťažlivou, nefalšovanou chuťou. Biopotraviny sú vyrábané podľa rovnakých noriem ako iné potraviny a zodpovedajú európskemu Všeobecnému potravinovému právu (en). Rozdiel je v tom, že skôr ako používanie vstupov, akými sú syntetické pesticídy na boj proti škodcom alebo burinám, využíva ekologické poľnohospodárstvo viacročné striedanie plodín a výber rezistentných odrôd, aby sa vyhlo problémom, ktoré sa vyskytujú prvotne. A radšej než používať konzervačné prísady a ochucovadlá snažia sa ekologickí poľnohospodári a spracovatelia uchovať produkty čo najčerstvejšie využívaním jednak uznávaných spôsobov konzervovania v sezóne, a jednak využívaním regionálnych a miestnych trhov.
„Ekologické produkty chutia odlišne ako iné potraviny a nápoje”

 

Bez dôkazov
Niektorí spotrebitelia tvrdia, že biopotraviny chutia lepšie, aj keď viaceré štúdie v rámci EÚ, skúmajúce relatívnu chuť biopotravín a konvenčných potravín, nenašli žiadne presvedčivé dôkazy týchto tvrdení. Čoraz viac renomovaných šéfkuchárov však používa vo svojich jedlách ekologické ingrediencie a ekologické poľnohospodárstvo skutočne produkuje širokú škálu druhov rastlín a dobytka, čím umožňuje spotrebiteľom ako Vy objavovať nové chute a stravovacie zážitky. Tiež je dôležité pripomenúť, že ekologickí poľnohospodári a výrobcovia netvrdia, že ich výrobky chutia lepšie ako iné, iba že majú autentickú chuť, lebo boli vyrobené prirodzeným spôsobom.
„Ekologické produkty stoja viac než iné potraviny a nápoje“


Správne
Pre dlhší čas výroby, niekedy väčšiu pracovnú náročnosť, starostlivé oddelenie od konvenčných produktov, menšiu škálu potravinárskych a distribučných prevádzok a viac prísnych kontrol a certifikácií zahrnutých v ekologickej produkcii. Ekologické prevádzky musia prekonať vyššie náklady cez dodávateľský reťazec potravín k spotrebiteľom, ak majú byť finančne životaschopné. Ale tieto náklady možno považovať za cenu platenú za kvalitu potravín, ktoré boli vyrobené podľa žiadaných zásad, akými sú ochrana životného prostredia, pohoda zvierat a sociálny a hospodársky pokrok.
„Systémy ekologického poľnohospodárstva sú menej produktívne než iné systémy a zahŕňajú využitie väčšieho množstva pôdy“

 

Nepresvedčivé
Vedci neprišli k záveru, že výnosy v ekologickom poľnohospodárstve sú nižšie ako v iných poľnohospodárskych systémoch. Bolo vypracovaných niekoľko štúdií na obojstrannú argumentáciu týchto tvrdení. Štúdiou, ktorá zistila porovnateľnú úroveň produktivity medzi dvoma systémami, je často citovaná správa Cornellovej univerzity (en), ide o poľnohospodársky pokus Rodalovho inštitútu v USA. Tento pokus zistil, že počas 22-ročného obdobia ekologické poľnohospodárstvo vyprodukovalo rovnaké výnosy pšenice a sóje ako konvenčné farmy, ale použilo o 30 % menej energie, menej vody a nepoužilo žiadne syntetické pesticídy.
„Veľké množstvo log pre ekologické poľnohospodárstvo znamená, že v EÚ neexistujú všeobecné pravidlá ekologickej výroby.“

 

Nesprávne
Naozaj existuje množstvo log ekologického poľnohospodárstva, ktoré sa objavujú na potravinách a nápojoch v celej EÚ, vrátane loga EÚ pre ekologického poľnohospodárstvo a log používaných rôznymi členskými štátmi. Tieto logá dávajú záruku, že nimi označené produkty zodpovedajú prísnym pravidlám EÚ pre ekologickú výrobu v rôznych členských štátoch a používajú sa na zvýšenie identifikácie ekologických produktov medzi spotrebiteľmi. Logo EÚ pre ekologické poľnohospodárstvo je vytvorené ako systém kontroly pre sektor ekologického poľnohospodárstva v celej EÚ, ktorý však podporuje zabehnuté, v krajinách špecifické marketingové programy. Národné a súkromné logá, ktoré spotrebitelia vo svojich krajinách dobre poznajú, bude možné uvádzať na produktoch aj naďalej. Používanie loga EÚ pre ekologické poľnohospodárstvo v súčasnosti nie je povinné, ale bude, ako je to stanovené v novom nariadení.

 

Využité stránky
https://www.eko-farma.cz/
https://ec.europa.eu/agriculture/organic/organic-farming/what-organic/organic-food_sk
https://www.farmamoulisovych.cz/


 

Vyhľadávanie