Ekodom

16.07.2010 16:51

Dobrý deň, chceli by sme Vám v mene našej skupiny žltý manažéri Mišo Pančo, Jozefína Kašiarová, Martin Pacher a Diana Korbeľová predstaviť náš podnikateľský zámer, eko penzión. V našom projekte sme sa zmerali na výstavbu ekodomu, ktorý by mal slúžiť na oddych a relaxáciu ľudí s rodinami, aj iným vekovým kategóriám.

Penzión je postavený na území Moravského krasu v dedine Letovice.   Penzión sme orientovali na južnú stranu, kvôli  slnečným panelom na streche, pretože najviac slnečného svetla sa dostáva z južnej strany. Preto sme prispôsobili aj okná, aby boli väčšie, nie však príliš veľké, pretože v zime by mohli nastať vyššie straty energie. Náš penzión je drevo- stavba. Vybrali sme si drevo-stavbu, pretože je to prírodný materiál. Pri našej výstavbe pasívneho domu, sme  sa chceli zamerať čo najviac na to prírodné hľadisko. Snažili sme sa, aby  celá stavba mala ducha prírodnej stavby, pretože ešte nie je veľa takýchto stavieb z prírodného materiálu. Síce sa dostávajú do popredia takéto stavby, veľa ľudí ešte váha o výstavbe pasívneho domu. Takáto stavba, ale aj všeobecne stojí omnoho viac peňazí  ako stavba normálneho domu.

Vnútro stien je izolované fúkanou celulózou a steny sú zahadzované hlinou. Najprv sa dávala menšia vrstva hliny, stena musí byť dostatočne navlhčená, aby sa hlina neodliepala,  ale aby držala na stene. Potom sa táto vrstva pritláčala o stenu, aby tam lepšie držala a neostávali medzery v stene. Neskôr sa nahadzovala hrubšia vrstva a zároveň sa vyhladzovala stena od nerovností, ktoré vznikli pri nahadzovaní hliny . Penzión je z vonka  izolovaný polystyrénom, najlepšia hrúbka na izoláciu by mala byť 30 až 40 centimetrov. Dávali sme ju okolo celého, aj to sme si museli dôkladne premyslieť, ktorý materiál má najdlhšiu životnosť a pravdaže aj najlepšiu izoláciu.

Rozmýšľali sme aj nad tým, že penzión zaizolujeme slamou, keď už sa snažíme, aby bolo v penzióne použitých čo najviac prírodných materiálov. Je to síce lacnejšia varianta, ale omnoho pracnejšia, a má viac nevýhod ako výhod. Tak sme sa nakoniec zaizolovať polystyrénom. V dome je založená rekuperačná jednotka, ktorá slúži na výmenu  vzduchu v miestnostiach. V každej miestnosti je zavedená táto jednotka pomocou potrubia.  Vzduch vychádza s určitých miest  v podlahe pod oknami. Tento spôsob je najviac zaužívaný v pasívnych domoch. V každej izbe je zabudované aj stenové vykurovanie. Princíp takéhoto vykurovania je založený na tom, že v trubkách, ktoré sú zabudované v stenách je do nich privádzaná voda, ktorá má okolo 41 stupňov celzia. Výhodou tohto stenového vykurovania je aj to, že má dlhú životnosť a nemá sa na tom čo pokaziť.

 V zimnom období je penzión vykurovaný pomocou kotla na biomasu. Spaľuje sa v ňom drevná štiepka, ktorá je dovážaná z okolia. Na streche penziónu sa nachádzajú slnečné vákuové panely, ktorými sme zabezpečili elektrinu do celého penziónu. Umiestnili sme ich na strechu tak, aby neboli ničím zatienené, pretože by mohli nastať straty o 10 až 15 percent. To by sme pravdaže pripustiť nechceli. Kolektory by mali byť, na streche v sklone 25 až 50 stupňov.  Pri zatienení dochádza k určitým stratám. Tam kde by mohlo svietiť svetlo, tam je zatienené. Tak sme museli uvážiť veľmi dobre ich rozloženie, aby si panely neclonili navzájom. Penzión je napojený aj na elektrinu, pretože panely v zimnom období nedodajú

dostatok energie na vykurovanie. Na streche zimného skleníka  je zabudovaný slnečný kolektor, ktorý vyhrieva vodu do miestnosti pre zamestnancov. V celom penzióne sú vybudované kompostovacie záchody. Splachuje sa dažďovou vodou, ktorú zachytávame do  zberných nádob, ktoré sú umiestnené v zemi pod odkvapovými rúrami. Z týchto  je voda odvádzaná potrubiami po celom penzióne. Kompostovacie záchody slúžia na takom princípe, že keď sa zdvihne poklop na záchode, tak sa roztočia hore na streche odsávače vzduchu. Odsávač vzduchu sa zapne aj bez zdvihnutia poklopu, stačí keď vietor dosiahne určitý stupeň rýchlosti. Museli sme si to dobre premyslieť, či ich umiestniť do penziónu.

 Určili sme si výhody a nevýhody takéhoto systému, či tento systém kompostovacých záchodov bude fungovať v našom penzióne, a či tam nevzniknú zápachy, ktoré by sa nestihli odsávať za pomoci ventilátorov, ktoré sú umiestnené na streche penziónu. Pre tento systém je vybudovaná vlastná kanalizácia. Vyberali sme z kvalitnejších kompostovacých záchodov a vybrali sme také typy, v ktorých sa tekutá časť oddeľuje od tuhých častí.  V kotolni sa nachádza kotol, ktorým ohrievame vodu pre celý penzión. Nedávali sme na strechu slnečné panely, pretože sme uvážili, že panely na výrobu elektriny nám vyhovujú viac po finančnej stránke, pretože sme brali aj to hľadisko, že nevieme koľko bude stáť elektrina o niekoľko rokov, alebo rôzny iný zdroj energie.

Penzión je napojený aj na plynovú prípojku. Tak a teraz by som začala hovoriť o vnútornom priestore domu. V dome sa nachádza spoločenská miestnosť v ktorej budú organizované aj jednodňové výukové programy, ktoré budú zamerané na oboznamovanie ľudí s rôznymi spôsobmi získavania energií do domu, o stavbe či už pasívneho domu, nízkoenergetického domu a aj o rôznych obnoviteľných a neobnoviteľných zdrojoch. Táto miestnosť sa nachádza na druhom poschodí, z toho dôvodu, pretože keby bola na prvom poschodí tak by boli tieto prednášky rušené ľuďmi, ktorí by boli ubytovaní v penzióne. Nebol by to príliš veľký hluk, ale niekomu by to mohlo prekážať, že si zaplatí za prednášku, chce sa dozvedieť niečo nové, a je pritom vyrušovaný.

Spoločenskú miestnosť sme dali hore, pretože je tam lepší výhľad na okolité prostredie a taktiež aj prírodu. Na druhom poschodí sa nachádza aj knižnica, je to miesto ticha a pokoja, kto chce môže ju navštíviť, je úplne jedno v akom čase, pretože je neustále otvorená. V tejto miestnosti sa dá napojiť aj na WIFI. V knižnici  sa nachádzajú a sú pripravené rôzne letáčiky, brožúrky rôznych zaujímavých pamätných a historických pamätihodností. Jedna časť brožúrok a aj letáčikov je určená aj na rozobratie, čiže hostia alebo návštevníci si ich môžu zobrať domov. Mysleli sme aj na tú variantu, že aj takýmto spôsobom sa dá spraviť reklama. Napríklad tým, že rodina, ktorá bola na pobyte v penzióne si väzme takto brožúrku a keď príde domov, môže ju ukázať známym priateľom a keby ich zaujala ponuka nášho penziónu, ale aj okolia, možno by prišli na pobyt do penziónu, a keby sa im tu zapáčilo, možno by sa vrátili aj nabudúce.

 Na druhom poschodí sa taktiež nachádza kuchyňa s jedálňou. Prihliadli sme i na to, aký jedálny lístok budeme poskytovať. Jedálny lístok sme pripravili tak, aby návštevníci ochutnali nové jedlá, rôzne nové chute, kombinácie. Do kuchyne sa snažíme nakupovať potraviny z malých dedinských obchodov, aby sme podporili tunajších okolitých podnikateľov

a poľnohospodárov. Snažíme sa nakupovať Fair-Trade. V kuchyni sa taktiež varí aj s biopotravín. Nebol by ani problém, keby niektorí z hostí vyžadoval vegetariánsku stravu. Snažíme sa vychádzať každému v ústrety. Na schody , ktoré vedú na druhé poschodie sme dali vyrobiť aj zábrany z hora, aby sa nestal žiadny úraz hlavne malým deťom, keď vychádzajú či už zo spoločenskej miestnosti, knižnice alebo jedálne.

Na prvom poschodí, no prízemí sa nachádzajú ubytovacie priestory, recepcia a kancelária. K tým ubytovacím priestorom by som dodala, že sa tam nachádza 6 izieb a každá izba má kapacitu 4 až 5 ľudí. Na každej izbe je vybudovaná vlastná kúpeľňa a wc. V troch izbách je kúpeľňa riešená tak, že na miesto sprchovacích kútov sme tam dali vane. Museli sme prihliadať aj na rodiny s malými deťmi. Izby sme dali na prízemie aj preto, aby bola lepšia dostupnosť, keď náhodou budú ubytované rodiny s malými deťmi, ktorý majú aj kočíky, aby sa vedeli dostať na izby rýchlo a jednoducho. Na prízemí sa nachádza aj recepcia, ktorá je hneď oproti vchodu do budovy. Nachádza sa tu aj kancelária, hneď vedľa recepcie. 

V spodných priestoroch penziónu sa nachádza miestnosť pre zamestnancov. Je tam taktiež vybudované vlastné wc a kúpeľňa. V týchto priestoroch sa nachádza aj pivnica v ktorej, je uskladnená drevo štiepka a aj uskladnené potraviny do kuchyne. Pravdaže táto miestnosť je predelená na 2 časti, aby sa nemiešala drevo štiepka s potravinami do kuchyne. Vedľa pivnice sa nachádza aj malá dielnička v ktorej sú uložené rôzne nástroje, veci slúžiace na opravu pri vzniknutej poruche. Nachádza sa tu aj menší skladovací priestor na bicykle a korčule, prípadne kolobežky. Taktiež sa tu nachádza  aj kotolňa v ktorej je umiestnený kotol na biomasu, vodu. Je tam umiestnený aj tepelný výmenník vzduchu- rekuperácia, ktorá je prepojená po celom penzióne. 

V okolí penziónu sa nachádza zimná záhrada,  tenisový kurt spojený s futbalovým kurtom, ktorý sa môže využívať aj na hranie volejbalu. Za  penziónom sa nachádza cykloturistická trasa určená nielen pre cyklistov ale aj korčuliarov, vhodný aj na beh. Neďaleko domu sa nachádza park v ktorom je mnoho zaujímavých rastlín a stromov. V objekte penziónu sa nachádza aj stajňa v ktorej sú umiestnené kone, je možné si na týchto koňoch aj zajazdiť vo výbehu. Pri dome sa nachádza aj jazierko, ktoré je naplnené dažďovou vodou z odkvapov. 

V okolí penziónu sa nachádza zimná záhrada,  tenisový kurt spojený s futbalovým kurtom, ktorý sa môže využívať aj na hranie volejbalu. Za  penziónom sa nachádza cykloturistická trasa určená nielen pre cyklistov ale aj korčuliarov, vhodný aj na beh. Neďaleko domu sa nachádza park v ktorom je mnoho zaujímavých rastlín a stromov. V objekte penziónu sa nachádza aj stajňa v ktorej sú umiestnené kone, je možné si na týchto koňoch aj zajazdiť vo výbehu. Pri dome sa nachádza aj jazierko, ktoré je naplnené dažďovou vodou z odkvapov.

 

 

 

 

Vyhľadávanie