Eko domy

07.07.2011 09:26

Hostetín je jedna z mála dedín v Bielych Karpatoch, v ktorej sa v plnom rozsahu uplatňuje ekologické poľnohospodárstvo. Obyvatelia tejto dediny, ktorých je 240, sa dohodli, že budú žiť podľa určitých noriem a budú využívať čo najviac prírodné bohatstvo okolo nich a zároveň byť šetrný k prírode.
Spôsoby, ktoré


Eko–dom:
Tento dom slúži na výučbu spôsobu stavby takýchto domov. Taktiež sem chodia mladý ľudia na exkurzie za účelom dozvedieť sa viac o využití obnoviteľných zdrojov energie a o ekologickom pestovaní plodín. Stavba je postavená tak, aby čo najmenej, pokiaľ možno vôbec, nevyužívala neobnoviteľné zdroje energie. V dome sú vybudované „slnečné studne“, ktoré zabezpečujú denné svetlo takmer počas celého dňa. Sú tu využité solárne panely na šetrenie elektrickej energie a tepla. V dome sa využíva dažďová voda na splachovanie a pranie. Taktiež sa tu nachádzajú dve vetracie jednotky ktoré udržujú nízku vlhkosť a sú schopné získavať teplo z vetraného vzduchu. Steny majú priemer približne 60 cm a sú vyplnené slamou, ktorá je použitá ako izolant (40 cm). Ročná spotreba energie na kúrení je 7 až 10 krát menšia ako bežného domu. Okrem toho sa táto budova využíva ako obytný priestor pre študentov ktorý sa prídu vzdelávať.


S eko-domom sa spája aj koreňová čistička, ktorá sa nachádza na pozemku v blízkosti eko-domu a do ktorej sa odvádzajú všetky odpadové vody. Koreňová čistička čistí vodu pomocou baktérii a je to vlastne jazierko s množstvom rastlinného porastu. Prefiltrovaná voda sa samozrejme nemôže používať ako pitná voda, no dá sa využívať ako voda na splachovanie toaliet a na zavlažovanie záhrad a na vonkajšie využitie. Pri využívaní čističky, však treba dávať pozor na baktérie v „jazierkach“, pretože aj menšie množstvo agresívnych chemických prostriedkov by ich mohlo zahubiť. Vypustenie vody z umývadla a práčky obsahujúcej ekologické prípravky baktérie nepoškodzujú.
Medzi koreňovou čističkou a eko- domom sa nachádza stromový ovocný sad. Nachádza sa tu množstvo druhou ovocných stromov tradičnej odrody, ktoré sú odolnejšie voči poveternostným podmienkam a chorobám postihujúcim ovocné stromy z dôvodu mutácie choroboplodných zárodkov na väčšiu účinnosť proti mladším odrodám. Pestovanie týchto druhov je nenáročné, pretože nie je potreba používať pesticídy, čím sa chráni aj životné prostredie.


Jablká vypestované v sadoch sa využívajú v ďalšej z možností šetrného využitia prírodných zdrojov, teda v muštárni. V muštárni sa z bio- jabĺk vyrába bio jablkový mušt. Okrem bio muštu z tradičných odrôd jabĺk sa vyrába tiež „obyčajná“ jablková šťava s nových odrôd. Časom majitelia muštárne vyvinuli rôzne ďalšie kombinácie a druhy bio- štiav. Sú to šťavy miešané najmä bylinkami, napr. mäta, zázvor a ďalšie. Pred uskladnením do fliaš sa fľaše dezinfikujú a šťava sa pasterizuje. Nápoje sú balené do sklenených fliaš, ktoré sú vratné. Dôležitým faktorom z ekonomickej stránky je dovoz a distribúcia len do okolia 30 km od Hostetína.
Kotolňa na drevo- štiepku je tepelná zásobáreň pre celú dedinu. Ako palivo sa používa drevo- štiepka. Vďaka kotolni ľudia nemusia platiť za teplú vodu a energiu, ktorá by bola inak použitá na vykurovanie.
 

Vyhľadávanie